Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Stickney_(Illinois) Selección_de_futbol_de_Vanuatu The_Ganjas Television_en_Espana_en_1974 Santa_leocadia_de_algama San_Pancrazio_(Italia) Templo_de_afea San_Antonio_de_Los_Baños Santos_Maraver Stargate_Worlds Seleccion_kirguis_de_fútbol Steamburg_(Nueva_York) Satélite_de_navegación Speak_(álbum) Tihosuco Selección_de_baloncesto_de_Italia Tellancourt Tesoro_de_Covarrubias Santibanez_el_Alto_(Cáceres) The_Capeman Taabs-Coob Teresita_Pagano Time.h Teorema_de_Kuratowski Saint-Reverend Te_di_mi_vida_entera Sainte_Croix_à_Lauze Sitios_ramsar_en_argentina Shupiyan Tessa_Thompson Saint_Affrique_les_Montagnes Tormento_(tortura) Saldana Theopompa_servillei Tacutu Sebecosuquio Transición_vítrea_dinámica Sindrome_del_lavadero Señor_de_los_Milagros_de_San_Pedro Santa_María_(Córdoba) Tortolena Susón Teatro_Piccadilly Santa_Maria_sopra_Minerva Sanctuary_(album) Suites_ofimáticas Sistema_hidrológico_de_Barranquilla Tierrantona Siglos_obscuros Surcouf_(N_N_3) Tanngeuy_du_Chastel Saint_Hilaire_la_Gérard Silverstoneia_flotator Strychnaceae The_Cambridge_Dictionary_of_Philosophy

html map