Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Luperus_anonymus Pumas_CU Publio_Servilio_Prisco_(consul_495_adC) Macrohyliota_bicolor MEF Lulú_D'Cartón Magnolia_obovata_var._denudata Microrregion_de_Caririacu Megara_Hiblea Granada_Benegas Matthiola_stenopetala Premio_Max_Beckmann Luxones_y_tardiones Primera_división_espanola_1994_95 Pro_catedral_de_San_Nicolas_de_Tolentino Rafael_Martí_de_Viciana Gonzalo_Rodriguez_(automovilista) María_de_Nazaret Gregorius_I Lucio_Juárez María_Teresa_Rafaela_de_Borbón Los_líos_de_Grey María_José_Català Provincia_de_Sta_Elena Redbone_coonhound Mecklemburgo-Pomerania_Anterior Ranunculus_longecapillatus Martes_martes_martes Puerta_de_la_Judería_(Cuéllar) Líbano_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Vancouver_2010 Pyotr_Béketov Región_de_Thiès MareNostrum Gonneville_sur-Mer Microctenochira_mapiriensis Microrregión_de_Macaíba László_Moholy-Nagy Línea_R42 Metal_alternativo Loci_et_Imagines Majarishí Marián_de_la_Fuente Provincia_de_Sefrou Psicometria_(Fisica) Luge_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Medalla_de_Oro_de_Canarias Grellingen Luis_Vargas_(desambiguación) Red_fantasma Lot Pratītya-samutpada Puccinellia_canbyi Mahuella,_Tauladella,_Rafalell_y_Vistabella Luchino_Visconti_(Senor_de_Milan) Mi_segunda_vez

html map