Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego http://www.pauperibus.na-ramie.zgorzelec.pl makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do http://www.utrumque.na-ramie.zgorzelec.pl zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek http://www.na-ramie.zgorzelec.pl ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Adriana_Villagrán Charlie_y_la_fábrica_de_chocolates Cimadolmo Ciclo_de_Kondratiev Wario_Ware_(desambiguacion) Condado_de_Graham Achondrostoma_arcasii Von_Döllinger Claudio_Hernández Con_Nuevo_Swing Yūkimaru Aard_vark Vinsobres Zalzala_Jazeera Absence_of_Malice Vermicelli_de_arroz Věra_Caslavská Villécloye Zeferino_Gonzalez Valdeíñigos_de_Tietar Abebay Vuelta_al_Mundo_Maya_2012 Concierto_para_violín_(Chaikovski) Consejo_Jurídico_de_la_Region_de_Murcia Colón,_Matanzas Venado_de_las_pampas Claude_Thornhill Valoreille Vladímir_Kibalchich_Rusakov Acuerdo_PAIS Chicoria_de_algodón Cheminée_du_Front-de-Seine Vilshofen_an_der_Donau A_tout_le_monde AOL_Sessions_(EP_de_My_Chemical_Romance) ZA-30 Yoshida_Shoin Cogeces_del_monte Adrien_Francois_Servais Vilamaniscle Cisplatina Colautti Adolphe_Tohoua Cominella_quoyana Vía_verde_de_las_vegas_del_guadiana_y_las_villuercas Condado_de_Estill Condado_de_Union_(Indiana) Zuccarello Venator Xinghaiornis ARPAnet Acido_fluoroantimonico Aconitum_volubile_var._pulcherrimum Y_Drafod Academia_Medico_quirurgica_de_Moscú

html map