Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hyaloseris_andrade_limae Hartford_Connecticut Angel_Menendez_Blanco Arrieta_(Navarra) Assis_sur-Serre Asus Ataques_del_corazón Andigena_cucullata Henri_Michel_Antoine_Chapu Mljet Habana_brown Hermandad_de_"El_Resucitado"_(Sevilla) Hemipsilichthys_stomias Anos_1240_adC Asterorhombus_bleekeri Arvid_Linden Arabía Antholyza_aethiopica_var._ringens Monumento_Natural_Laguna_de_Las_Marites Gudmundur_Eyjólfsson Ho_Chi-Minh Anillo_de_Poder Gustavo_Becerra-Schmidt Monasterio_de_San_Joaquín_y_Santa_Ana Monasterio_de_Jesus_María_y_Jose_(Vélez-Málaga) Hexen_2 Astérix_el_Galo_(album) Antonio_Barreto_Sira Asociacion_economica Hormigueros Anthelephila_peri Gubernia_de_Baku Andres_II_de_Hungría Monumento_de_Los_Dedos Artur_Kutscher Harrods_Buenos_Aires Artistas_de_Columbia_Records Ibíd Aphyolebias Ministerio_de_Industria,_Comercio_y_Turismo_de_España Historia_de_la_24ta_Comandancia_de_la_Guardia_Civil_del_Peru Arroz_salvaje Gua_Sha Andosoles Harald_Bohr Atenea_negra HD_161592 Asociacion_de_atletismo_de_norteamerica,_centroamerica_y_el_caribe High_School_Musical_Sing_It! Guadagno Astronesthes_trifibulatus Anra_(_Huari) Ano_347 Autoridad_de_Transito_Metropolitano_del_Condado_de_Harris,_TX Iakṣī

html map