Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pseudomeloe_ogloblini M_E_R.V.A.L. Gregorio_García_Tabernero Mario_Untersteiner Mauro_Bertoncello Primula_sertulosa Memoria_dinamica_de_acceso_aleatorio Gracias_a_ti_(Remix) Pseudonimos Pseudoeuops_nigricollis Quiebras_de_Felipe_III Region_vinícola_de_Hajós_Baja Marsac_en-Livradois Premios_nacionales_de_costa_rica Regimiento_de_Infanteria_n.º_9_"Chillan" Pseudophlegethontia_turnbullorum M13 MetroEste Midiclorians Gravelines_Dunkerque Mayordomía_de_Nuestra_Señora_de_los_Dolores_(Orihuela) Llanganuco Maruri_Jatabe_(Vizcaya) Proustita Provincia_de_El_Aaiún Maimara Premio_de_Música_Polar Puerto_Peñasco Problem_child Regocijad_Jesús_nacio Made_In_Germany_1995-2011 Meloe_luctuosus Michael_Tilson_Thomas Manuel_Jose_Caycedo Real_Academia_Filipina_de_la_Lengua Martín_cazador_ganchudo Marengo-SNCF Quezelia_tibestica Matemáticos Lycoperdina_gomerae Gorbea_(Chile) Presión_manometrica Menudeiro María_Isabel_Urrutia Mariano_Carderera_y_Potó Raimundo_Echevarría_Larrazabal Malambo_(municipio) Miguel_Olivares Pyrrhocactus Macrofalosomía Gran_Plaga_de_Londres Primaria_democrata_de_Dakota_del_Sur,_2008 Manuel_Trucco Matthäus_Merian_(padre) Matarrepudio

html map