Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Camaras_termográficas Bienvenida_Realidad Catalina_de_Lancaster Carta_a_los_españoles_americanos Baicoli Bacabs Azuraleurodicus_pentarthrus Cabeza_de_guerra_BROACH Bedico Campeonato_mundial_de_esquí_alpino_de_1985 Campaign_for_Liberty Barón_de_la_Motte-Fouqué Bundesliga_(Austria)_2013/14 Bordères_sur_l'Échez Cercado_(Beni) Bucefala Bot._Mag. Britton_(Dakota_del_Sur) Bernard_Lovell Belén_de_Bajirá_(Chocó) Balón_(desambiguación) Bahia_de_Guanabara Balsi_Chand_Kundu Bolsas_de_aire Caoba_del_atlantico Cambridge_City_(Indiana) Cassia_plumieri Catedr@ Bank_of_Lithuania Barcelona_SC Balax_(España) Cantón_de_Ecueillé Brachytropis_microphylla Central_hidroeléctrica_Laja Bóxer_(ropa_interior) Budian Cerro_Maggiore C-822 Año_1683 Batalla_de_las_Lagrimas_Innumerables Batalla_de_Arroyo_Grande_(Argentina) Campeonato_Brasileño_de_Fútbol_2013 Birkholm Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_2005_2006 Año_238_adC Bertrand_Blanchard_Acosta Barbarea_brevistyla Bowenia_spectabilis Capitalización Boleta_bancaria_de_garantía Campeonato_de_Europa_de_Waterpolo_2006 Carolina_Urrejola Brahmānda_purāna Capito_auratus Batalla_de_Kamenets-Podolsky_Pocket

html map