Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Area_Metropolitana_del_Valle_Central_de_Costa_Rica Harper’s_Magazine Hernan_Pinto Asignación_dinámica_de_memoria Arroyo_Pando Hotel_Kazajistán Hasty_(Colorado) Harrah_(Oklahoma) Autovia_Bailén-Motril Asociacion_Departamental_de_Futbol_de_Cerro_Largo Antolin_Robles_y_Lugo Milton_Center_(Ohio) Andres_Stagnaro Mormyroidea Movimiento_para_la_reforma_europea Movimiento_para_la_Liberación_del_Pueblo_Centroafricano Hipolito_Unánue_y_Pabón Guaranina Arroz_prensado Historia_de_las_islas_malvinas Héctor_Maya Helichrysum_petiolare Hugo_Carballo Gévora_del_Caudillo Guilly Moreno_Rojas Axel_hugo_theodor_theorell Hatchback Astragalus_variabilis Harold_Dwight_Lasswell Habenaria_lacera Hotel_Los_Delfines Historia_de_los_intelectuales Hopkins_(Carolina_del_Sur) Mucajaí Monasterio_de_San_Martin_del_Canigo Area_metropolitana_de_Medford Hapoel_Holon_B.C. Guanandi I_Cronicas Avoir_20_ans_dans_les_Aures Antonio_Tormo Hernad Hipermetropía Ano_938 Henri_Focillon Hidrodinámica Astrana Hernando_Gomez_Buendía Misión:_Imposible_vs_el_Mob Motoori_Norinaga Apio_Claudio_Pulcro Grupo_de_la_tabla_periodica Hora_Clave Arpad_Elő

html map