Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Basilichthys_semotilus Callejones Camps_Saint_Mathurin-Leobazel CRAV Calle_42–Grand_Central_(linea_de_la_Avenida_Lexington) Cedar_Rapids_Iowa Bricquebosq Banelco Batalla_de_naembé Brit_Awards_1992 Belone_belone Canto_a_la_Libertad Catedral_de_Santa_Maria_(desambiguacion) Bodianus_mesothorax Borský_Mikuláš Beato_Pio_PP_IX Bejuco_(Costa_Rica) Cerros_Volcanicos_de_Cañamares BI_(informatica) Beltelradio Castillo_de_Alange Candomble_yeye Bocas_del_Ródano Byull._Glavn._Bot._Sada Challenger_de_Bratislava_2013_(dobles_masculino) Bomberos_de_Barcelona Canal_de_Cabarrus Calliandra_canescens Casi_Embarazada Basílica_de_Candelaria Canto_Enfermo_-_En_vivo_en_el_Cuzco Chaetodon_multicinctus Carex_eurycarpa_var._attenuata Bobadilla_(La_Rioja) Bāṇabhaṭṭa Biyomon/Piyomon Bernard_berenson Centro_historico_de_Velez-Malaga Bravocactus_horripilus Brocchinia_demerarensis Bono_Vox Campo_de_Borja Bartolome_José_Gallardo_y_Blanco Bernabé_(nombre) B-757 CV_102 Buddleja_globosa Benicásim_(Castellon) Butler_W._Lampson Buster_Bunny Bulia Blauvelt Batalla_de_carmen_de_patagones Casteleiro Castelnou

html map