Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Cucharada Cáos Deteccion_selectiva Daemonorops E.A._Mario Debellatio Copa_Interamericana_1976 Ed_Rosenthal Corseas Alejo_Rodríguez_Crespo Ame_no_mi_naka-nushi-no-kami División_de_Honor_de_Rugby_2009_2010 Día_De_Muuudanzas Decoración_de_cocktail Courrières Alta_tensión_(programa) Diosa_Ceres_(escultura) Alqueries Alfredo_Antonio_Pena Daract Donald_Sutherland Cornejo_Sánchez Alexander_Peresvet Cuaquero_no_teista Diócesis_de_Punta_Arenas D2 Distrito_judicial_de_Tumbes Crevecoeur_en-Auge Copa_de_Campeones_de_Europa_1974-75 Dinamarca_en_los_Juegos_Olímpicos_de_París_1924 Copa_Mundial_de_Fútbol_Americano Demografia_de_Espana American_International_Pictures Domelhajer Alhama_de_Aragon Almanaque_Astronómico Cultura_Umm_Dabaghiyah Corregimiento_de_Itata Alizzz Devotio Corte_por_arco-aire Copa_de_Campeones_de_la_CONCACAF_1983 DJ_Premier Convolvulus_attenuatus Distrito_de_Aco Disimilacion Crafts_&_Meister Damiano_Caruso Dominio_protestante Cronologica Edificio_Kae_Lel Dinardaraan Delta_del_Rio_Perla Alex_Lora_y_El_Tri_35_Anos_y_lo_que_falta_todavia All_Seeing_Eye

html map