Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Manuel_Peimbert Marta_Sulay Reconocimiento_fotografico Practica_terminológica Greenville,_South_Carolina Primera_División_de_los_Emiratos_Árabes_Unidos_2007-08 MNAR Macrocheira_kaempferi Lonesome_Tears Miguel_Sánchez-Mazas_Ferlosio Gold_Mountain_(California) Marvel-Girl_2 Maria_Bueno M._Terencio_Varrón_Lúculo Región_de_Chūbu Pozo_Llascares Metiendo_mano! Maravillas_de_rio Live_in_Moscow Luffy_D_Monkey Marcoux_(Loira) Mariano_Llanera Protección_de_copia Region_Autonoma_Hungara Maestro_del_mal Matti_Breschel Quínola Lomion Gran_Hermano_2011:_La_Nueva_Era Medalla_del_Senado_Español Medalla_al_Mérito_de_la_Radioafición Presa_de_Ebro Reacción_aldólica_de_Tishchenko Quarten Marcelo_Lucero Marcelo_Macias Mexico_(villa) Microfluido Miecislao_I Gramática_de_la_lengua_común_de_los_griegos Mezquita_del_Tulipan Miguel_Gerónimo_Gutiérrez Matriz_BCG Red_Estadounidense_de_Radares_Meteo Lászlo_Bodnár Quadrasiella_mucronata Google_Desktop Lotus_Mark_I Mackwiller Lola_rennt Manitou_Springs Miguel_Huerta_Muñoz Max_(Nebraska) Maria_del_Pilar_Gonzalez_del_Valle Recopa_de_Europa_1972-73

html map