Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Juan_Lucero_(obispo) Landwehr Juan_Sabas_Huertas-Lorente Lionel_Hutz Latinoamericanística Lisis_osmotica John_Eisemann Jane_Fairfax José_de_Figueroa Khatyrkita Iván_Salazar Kirill_Bulichev Lewisita Jens_Christian_Grøndahl Joseph_Lieberman Jean_Baptiste-Robert_Lindet Kasumi_(1939) Intimidad_(pelicula) Liga_de_la_Justicia_Europa Juan_Guillén La_esfera_cubica Intrépido_(D-38) Isla_de_Wrangell Las_Flores_(Valladolid) Jules_Grévy Interbau Julio_Gallardo John_Mengelt Jaime_Pressly José_María_Olazabal_Zaldumbide Kubanski_(Beloréchensk,_Krasnodar) King_of_the_Hill_(film) Jardín_Botánico_Alfred_L_Boerner Isla_Valentia Karl_von_Terzaghi Lista_de_capitulos_de_Busō_Renkin Iori_Yagami Laurice_Cristina_Félix Jacobo_III,_el_Viejo_Pretendiente Juan_Osorio_Ortiz José_Luis_Tancredi Jimmy_O._Barikad Invesco_Field John_Williams_(compositor) Juan_Jose_Landaeta José_Maria_Rangel Juana_de_Borgoña,_Condesa_de_Maine Lista_de_rotondas_de_Washington_DC Ju_288 José_Morales_Moreno Juan_Carlos_Aparicio_Perez Jacobo,_Vizconde_Severn Juan_Claudio_Cifuentes Junio_de_Poznan Lichnanthe_defuncta

html map