Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.pithos.w-liczba.zachpomor.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.verbis.w-liczba.zachpomor.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.w-liczba.zachpomor.pl sałatek makaronowych.

Lauri_Kristian_Relander La_Mierla_(Guadalajara) Knin Libro_de_las_Estrellas_Fijas José_Gutiérrez_Guerra Jean-Henri_Hottinguer Legión_espanola Langosta_Americana Jesús_Santamaría_Antonio José_Ignacio_Chauvin Isla_de_León Ledothamnus Joseph_Walter_Jackson La_máscara_de_hierro_(película) Jose_Marante Jesús_Guridi Joaquín_Tuma_Zedan Israel_Delgado_Andrés Kinako Lathus_Saint_Remy José_Guadalupe_Aguilera Jaramijo_(canton) Jake_Beckford Laurocerasus_lusitanica_subsp_hixa Julien_Malland Lenguas_no_pama_nunganas KND:_Los_Chicos_del_Barrio:_Operación_C_E.R.O. José_Luis_Olivas Instituto_de_teologia_de_la_Universidad_Católica_de_la_Santísima_Concepción La_Vall_de_Cofrentes_El_Valle_de_Cofrentes-Ayora Laboratorio_de_quimica Le_Poinconnet José_Francisco_Bermudez Jose_Navarro La_virtud_del_asesino Lacustrelix_minor K_ON Kia_credos KITLV_(Royal_Netherlands_Institute_of_Southeast_Asian_and_Caribbean_Studies) Lago_Kurukove Lindenwold_(Nueva_Jersey) Knud Kirata_(tribu) Jose_Bernabe_Reyes Jose_Luis_Mañeru Liam_Trotter K_V.C._Westerlo Ketèlbey Literatura_griega Iván_el_Terrible,_segunda_parte José_Garcia-Riquelme_y_Venero José_Domingo_Davila_Pumarejo John_Crawford Juuka Jatai

html map