Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Bernardo_de_Sá_Nogueira_de_Figueiredo,_marqués_de_Sá_da_Bandeira Buriel Capparis_breynia Brínkovskaya Buses_Lit Bh_(empresa) Calle_San_Bernardo Bull._Dép._Agric._Indes_Néerl. Borno_(Italia) Basílica_de_la_Misericordia Bénesse_les-Dax Beauvoir-de-marc Boys_Like_Girls_(album) Can_de_chira Año_1309 Cascabla Celine_Reymond Carlos_VI_del_Sacro_Imperio_Romano_Germánico Carlos_Rodolfo_Dinzelbacher Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montana_2009 Buena_Vista_Social_Club Benicàssim_Benicasim Años_0_d._C. Candezea_occipitalis Battle_Programmer_Shirase Cardiochlamys_thorelii Cajanus_bicolor Canton_Valencia Batalla_del_Rio_Niemen Burnaby Casate_Conmigo_(serie_de_TV) Brote_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_en_Corea_del_Sur Cetraria Cabá_Naro Celtis_acuta Buco_cabecirrojo Cassida_andapaensis Bârzula Centrum_Tigers_Oslo Belense Campo_de_detención_de_la_Bahia_de_Guantanamo Bromus_megalanthus Brigittea Baltic_Dry_Index Barenton-sur-Serre Brodie_Lee Caza_estelar_Ala-V BSD_(Licencia) Bel_Air_South_(Maryland) Canal_d'En_Martí Campo_de_Cartagena_Mar_Menor Canton_Yacuambi_(Zamora_Chinchipe) Celtis_pubescens_var._chichape Canarium_paniculatum Bolla

html map