Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Agárico Chthonius_magnificus Comando_de_Aérodromo_E_(v)_206/VIII Conie-Molitard Aegus_platyodon Compresor_alternativo Comiphyton Waldstein_(Beethoven) Composicion_de_la_danza Ciudadanos_Portuenses Coleridge_(Nebraska) Agencias_de_publicidad Chauvac_Laux-Montaux Conflicto_belico Zhaliang Yair_Rodríguez Yabaniy_Es_Saharā Abhishek Virtua_Fighter_5 Alcohol_de_garrafa Acción_en_primera_persona Conchita_badía Conjunto_Histórico_de_la_villa_de_Castropol Vatapa Achille_Ernest_Oscar_Joseph_Delesse Conflicto_dramático Vallfogona_de_Riucorb_(Tarragona) Constancio_Villarreal Cisma_de_Acacio Víktor_Abakumov Aisén_del_General_Carlos_Ibánez_del_Campo Yonten_Gyatso Comparativa_de_finanzas_eticas_en_Espana Acer_tauschianum Xavier_Trias_i_Vidal Abako Zeyherella_magalismontana Volcán_Putana Alaguir Windows_Mobile_Device_Center Condado_de_Barbour_(Virginia_Occidental) Acero_P20 Clupisoma_longianalis Agustín_Silva Abel_Soria Vorios_Mylopotamos_Rethymnis_Kritis Comision_Económica_para_America_Latina_y_el_Caribe_(CEPAL) Châtelet Air_Burundi Valle_de_Trapaga Zampullín_chico Variedades_pseudo_Riemann Condado_de_McKean_(Pensilvania) Yarisley_Silva Via_Colectora_Quito_La_Independencia

html map