Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.facto.w-powstac.lebork.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.integratio.w-powstac.lebork.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.necessitant.w-powstac.lebork.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipio_de_Canton_(Misuri) Garcia_López_de_Cárdenas Trisetum_deyeuxioides_var._deyeuxioides George_Rekers Fray_Jodoco_Ricke Richie_Ramone Impaciencia_del_corazon_(telenovela) Incidente_del_buque_de_guerra_Zhongshan Frogger's_Journey:_The_Forgotten_Relic Río_Izhma Unidad_periférica_de_Karpatos Gaspesie-Îles_de_la_Madeleine Trucy U_S_Route_183 Trindade_e_Martim_Vaz Musculus_adductor_longus Félix_Cuesta Glándulas_exocrinas Inaki_Perurena Ruiz_(Lopez)_H_&_Pavon_J. Tyranny_of_Souls Rijswijk Illumination_(álbum_de_Stratovarius) Río_Tallapoosa Tubo_de_ondas_progresivas STS-49 Iglesia_de_Santa_Maria_de_la_Estrella_(Coria_del_Río) Universidad_Centroccidental_Lisandro_Alvarado Ruta_Provincial_20_(San_Luis) Ur_Joko Upucerthia_ruficauda Impuesto_de_matriculacion Rudyard_(Montana) Gianna_Jessen Un_puente_a_Terabithia_(novela) Una_propuesta_atrevida Illustrationes_Florae_Insulae_Maris_Pacifici Retina_Display Rey_de_Angmar Roberto_Severo_"_Beto" Religulous Fray_Manuel_Bayeu Iglesia_del_Sagrado_Corazon_de_Maria Tumbling Ilustradores Ruta_heracleia Robert_Timmins Rose_Hall Geracao_a_Rasca Rosemary's_Baby_(pelicula) Rio_Shipra Muraena_australiae Reino_de_Nápoles Municipio_de_Rock_(condado_de_Grant,_Dakota_del_Norte) Municipio_de_Oskaloosa_(condado_de_Jefferson,_Kansas)

html map