Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rivulus_frenatus Girtón Río_tunuyan Inositoltrifosfato Rugrats_Go_Wild Rotor_antipar Municipio_de_Fairview_(condado_de_Butler,_Pensilvania) Trooper_(Pensilvania) G._P._República Ruth_Amelia_Ocumarez_Apatano Gert_Verhulst Roset-Fluans Romerolagus_diazi Gmund_Carintia Robinson_R44 Gandash Gabino_Ruiz-Díaz_Torales Reynaldo_Mompel Tres_metros_sobre_el_cielo_(pelicula) Freaked:_La_disparatada_parada_de_los_monstruos Ualabí_rupestre_de_orejas_cortas Gerland Río_Ibirapuita_Chico Trichogaster_leerii Ribemont Rupia_de_seychelles Genealogia Tricliona_suturalis Riverton_(Minnesota) Tulestea Turn_It_Up!:_The_Very_Best_of Tú_y_yo_(canción_de_La_Oreja_de_Van_Gogh) Rottboellia_pannonica Tronco_celiaco Reunificacion_de_Corea Municipio_de_Greenbush_(condado_de_Clinton,_Míchigan) Riṣí Municipio_de_mineral_de_la_reforma Revista_Internacional_de_Estudios_Vascos Girton_College,_Cambridge Municipio_de_French_Creek_(condado_de_Mercer,_Pensilvania) Iglesia_de_Jesucristo_de_los_Santos_de_los_Ultimos_Dias_en_la_Polinesia_Francesa Garbí Relaciones_metricas_en_el_triángulo Unicaja Iglesia_de_Santa_Maria_de_la_Mayor_de_la_Asuncion_(Estepa) Garrison_Historic_Area Municipio_de_McClure_(condado_de_Holt,_Nebraska) Inquisidor_de_Aragón Infección_de_orina Trópico_de_cancer Rhodocalyx_cinereus Universidad_de_Gotinga Treilles_en_Gâtinais U_S._Census_Bureau

html map