Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Psalydolytta_brucei Miguel_Mijailovich_Romanov Lucio_Postumio_Albino_(consul_234_a_C.) Píntame_angelitos_negros Gonzalo_Drago Martin_de_Saavedra_Galindo_de_Guzmán Malaxis_correana Longitudinalidad Puegnago_sul_garda Lucia_Guilmáin Prisces Primera_C_(Argentina)_2011-12 Los_Thomasites Preferiti María_Teresa_Rodríguez_del_Toro_y_Alayza María_Helena_Döering Maya_y_Miguel Magos_azules Rechicourt_la_Petite Manuscrito_de_Florencia Lynn_G._Clark Quedate_(desambiguacion) MEL Pozo_del_mistol Ramon_Vasquez_de_Novoa Goulles Luis_Felipe_Puelma Matt_Fish Reginald_Lee Proteína_fosfatasa_dual_específica_Slingshot RT-20 Lucio_Marcio_Filipo_(consul_91_a_C.) Prodal Margarita_Robles_Fernandez Region_economica_del_Lejano_Oriente Proteus Purvis_Young Miguel_Lasso_de_la_Vega_y_Lopez_de_Tejada Quemadura_química Gonzalo_Fernandez_de_Oviedo Los_Ángeles_de_San_Rafael Microcorys Principios_basicos_de_Astronomía Magere_Brug Manolo_Vazquez Línea_7_(Santa_Rosa) Grenjáður_Hráppsson Lucía_(película_de_1966) Pudio Maria_Magdalena_(Misiones) Puente_del_Coronado-San_Diego Registro_de_la_propiedad_inmueble Malcolm_Mac_Bride Maria_Concepcion_Gutiérrez Gran_Premio_de_Brasil_de_2011

html map