Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Rio_Lagh_Dera Germanoestadounidense Ghuta Gachlingen Municipio_de_Loup_(condado_de_Platte,_Nebraska) Universidad_Regiomontana Río_Kwilo Unidad_de_masa_atomica Rubén_Enrique_Romano Religion_en_Africa Rubia_acaliculata Tren_Ligero_de_Los_Ángeles Gacela Rio_gera Gabriel_Fernandez_Alvez Turdus_serranus Richwood_(Nueva_Jersey) Geophis_nasalis UC-DCC Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_los_Dolores_de_Robledo Roger_Marche SK_Slavia_České_Budejovice Romanticismo_en_la_literatura Ullyett Gallo_(cerveza) Giuseppe_Taglialatela S.N.P. USS_Tarawa_(LHA_1) Igteismo Funcion_raiz Uroplata_armata Municipio_de_Moran_(condado_de_Mackinac,_Míchigan) Revolucion_siria Reino_de_Gudbrandsdal Unity_Valkyrie_Mitford Royal_Horticultural_Society‘s_Garden,_Hyde_Hall Universidad_de_Niza_Sofia_Antipolis UVM Troll_2 Tututepec Ultramáficas Roberto_"El_Moreton" Fútbol_Profesional_Colombiano Municipio_de_Josie_(condado_de_Holt,_Nebraska) Türkiye_Futbol_Federasyonu SV_Wilhelmshaven Ricardo_enrique_bochini Utopía Geocapromys Uso_del_término_"hombre_blanco"_en_Estados_Unidos Rey_de_Juda Ingenieria_de_tráfico Until_the_end_of_time Turang_Tappeh Rhamdia_schomburgkii

html map