Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Propiciacion Graduacion_alcoholica Mainstream_Rock_Chart Rebecca_Adlington Línea_59_(EMT_Madrid) Raymond_Henri_Pos McDonnell-Douglas_Electronics_Systems Megalaima_corvina Martigny_(Aisne) Region_Costa_Central_del_Sur_(Vietnam) Punto_(Genero_musical) Punta_Loma Ramal_Talca_-_Constitución Lúcia_Moniz Pseudomystus_stenomus Procesion_de_los_catorce_pasos Marta_Botía_Alonso Marc_de_Beauvau,_príncipe_de_Craon M_R_Hend. Puerta_de_incendios Lögsögumaður Rafael_Cabello_de_Alba_y_Gracia Goya_(serie_de_TV) Mezquita_de_niujie Lluale Reactor_de_rapida_alimentación MasAir Provincia_de_nan Madra Raul_Gallego_Abellán Macclesfield_F_C Regimiento_de_Infantería_Mecanizado_Cordoba_n_10 Recuperación_de_suelos_salinos Putsch_de_Argel_de_1961 Premio_Carmen_Lyra Memoriales Lugny-lès-Charolles Línea_40_(EMT_Madrid) Marques_de_Villafranca Microaerofília Merleta Mama_Baker Pseudindalmus_rufonotatus Purshia_tridentata_var._glandulosa Purple_Rain Michael_Russell_(tennis) MiG-9FS Manhattanville_Manhattan Real_de_Valencia Luis_Pardo_(poeta) María_Salceda_Elvira_Gomez Melter_(personaje) Marmosa_grácil_de_Río_Grande_do_Sul Matveyev Matias_Celis

html map