Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Colibrí_gorgirrubí Xiabre Alberto_Contreras_(actor) Aldeias_(Armamar) Yacú_toro Ciron Varicorhinus_upembensis XEART_AM Verónica_Schneider Cocal_dos_Alves Consonante_faríngea Adriana_Meckievi Agosto_de_1978 Ciencia_ficcion_cubana Verrières-du-Grosbois Conspiración_Copano Consejo_Latinoamericano_de_Ciencias_Sociales Complot_(editorial) Acacia_wallichiana XII_Región_de_Tlalnepantla Wikipedia_en_gaélico_escocés Abierto_(deporte) Xin_qi_longzhu_Shénlong_de_chuanshuo Zona_neutral_saudí_kuwaití Afganistan_en_los_juegos_olímpicos_de_Atenas_2004 XHMNU-TV Codigo_FIFA Venus_de_Médici VivaAerobus Acta_de_Tolerancia Cilón Conus_bandanus Clairv Zanclus Aldea_Real Vernal_(Utah) Victor_Hugo_Díaz_(poeta) Chevillon-sur-Huillard Z.E.A. Vizcondado_de_Térmens Adelophryne_gutturosa Yhu_(Caaguazu) Chayotera Velodona Vasili_Stásov Ciento_en_pico Vanguardia_artística Vale_todo Alberto_Pascutti Acido_hipurico Xavier_Ribera-Vall Coloso_(cómics) Comision_Nacional_del_Mercado_de_Valores_de_España Agustín_Jimenez West_Point_(Nueva_York)

html map