Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Jerónimo_Costa Jose_M_Tena Leo_Ferré Las_tres_marías Lihou LE_712 José_Ángel_Espinoza_"Ferrusquilla" Judeocristianas Juego_del_ahogamiento Leonard_Jenyns José_Kelvin_de_la_Nieve La_Bristol János_Áder Lara_Futbol_Club Jose_Maria_Fraguas_de_Pablo La_Mocuana Kopté James_Mancham Juan_Manuel_Ortí_y_Lara Ken_E._Rogers Juan_Frederic_Geldre Juegos_psicologicos Kyūjutsu Liophryne_allisoni La_Joyanca Konstantin_Eremenko Leila_Rachid_de_Cowles Latanoprost JJ_AA Le_Mesnil_Raoult Jeanne_Bal Jose_María_Mena_García Jake_Lacy Isaías_Rodríguez Jacopo_Bassano Isla_del_Cabo_Breton La_Universidad_desconocida Karatgi Kartileh_F._C. Jardín_Botanico_de_Gotemburgo José_Pascual_Buxó Liga_Nacional_de_Basquetbol Le_Chatel Liceo_Isidora_Ramos_de_Gajardo La_conducta_del_entendimiento Jalajala Klong_Toey Jose_Gomez_Ortega_(político) Jorge_Garcia_Navea Inzinzac-Lochrist Leptaulax_intermedius La_mujer_sin_sombra K.C.L. Julián_Axat La_Rica_Vicky

html map