Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Banjos_banjos Bacillus_calmette_guerin Bogdan_Jmelnitsky Catedral_Metropolitana_Nossa_Senhora_Aparecida Bómbix Batalla_del_Nilo_(47_a._C.) Belzoni Campeonato_Frances_Amateur Benon_de_Meissen Benito_(senor_de_Silca) Big_star Calappa_campestris Año_380 Bandera_de_Mérida_(Yucatan) Canal_7_(España) Campeonato_Mundial_de_Ajedrez_2000_(Clasico) Ban_Chiang Campeonato_Mundial_Sub-17_de_la_FIFA_Perú-2005 Bret_Easton_Ellis Cabeza_de_Medusa Cephalocereus_rupicola Basílica_de_sant'abbondio CHAF1B Buxus_argentea Castigame_(album) Cavedine Batalla_de_las_espuelas_de_oro BBC-Arabe_Radio Boca_de_Huergano Cassià_Just Barués Bruno_de_Würzburg Catedral_de_Almería Bévy Blabbermouth.net Bolu Canredondo Calamares_a_la_romana Aérospatiale_matra Centro_de_Naturaleza_y_Jardin_Botánico_Shangri_La Casa_Museo_del_Coronel_Gregorio_Méndez_Magaña Bill_Thieben B’Nai_B’rith Casas_Altas Boss_Chrysler’s_Garage Batalla_de_cádiz_(1656) Brontomerus_mcintonshi Bujará Cartuja_de_jerez_de_la_frontera Categorias_inferiores_selección_de_fútbol_de_Espana Año_Internacional_de_la_Cristalografía Carl_Sternheim Badacsony Caballeros_de_San_Lázaro Benjamín_sanchez_bermejo

html map