Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Atriplex_oppositifolia HD_20782_b Miss_Moneypenny How_the_Universe_Works Andrés_Ignacio_Menéndez Arbin Haya_Rashed_Al_Khalifa Humanismo_cristiano Aviación_del_Ejército_Ecuatoriano Antropología_de_Espana Idioma_pinyin Avaceratops Hierba_del_iodo Hierba_de_siete_sangrias Anglo-indio Mohammed_Yunus_Akbari Husqvarna_AB Grâce-Uzel Arco_de_fútbol Asparagus_corruda Montana_sar Historia_del_Archipielago_de_San_Andrés_Providencia_y_Santa_Catalina Ancylopus_pictus_papuanus Arzobispado_de_Toledo Heinrich_Bernard_Ruppius Andres_Gimenez_(musico) Anthony_Daimiel Hrunamannahreppur Anzin_Saint-Aubin Healy_Lake_(Alaska) Hochheim Homer_Alaska Himno_a_San_Andrés_de_Cuerquia Hapoel_Be'er_Sheva_F_C Arcos_musicales Aruṇádeva Asociación_Watauga Atentados_del_11_de_diciembre_de_2007 Mufulira Anticipación_tecnológica Historia_economica_de_Chile Iconographia_Botanica_seu_Plantae_Criticae Honduras_Britanica Ano_413 Argyranthemum_frutescens Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_100m_masculino Hélène_Durand Monumento_as_Bandeiras August_Gaul Morado Arroyo_Malbajar Asa_Candler Heroes_Del_Silencio Guillermo_Saavedra Huracan_Gabrielle_(2001)

html map