Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Nerium_odoratum Ochthochloa Nordh. Nube_de_etiquetas Pacific_Gas_&_Electric Pico_dulce Osa_de_Andara Oleta_i_Évol Phalaena_alni Norfolk_Virginia Médis Plano_de_Texeira Ochenio Petit_Auverné Phillipe_Senderos Planeta_menor Pasión_(pelicula_de_1969) Pasña Omphalotropis_hieroglyphica Paul-Marie_de_Peyerimhoff_de_Fontenelle Perfil_doble_T Pd Numabela_de_cantabria Partido_Laborista_(Irlanda) Neoguelfos Panachaiki_GE Peliculas_clase_B Pio_XIII Pelusón_of_milk Original_de_cómic Oda_al_gato Pithecoctenium Pedro_Pablo_Vergara Pampigny Negron No_(desambiguación) Onyx_(software) Papago Pancratium_triphyllum New_Fluffy,_Delicious! Personología Pariter_impar Método_de_Montecarlo_cinético Nacionalización_de_suministros_de_petróleo Operación_Mersad Pino_nassarre Polypedates_hecticus Mustela_felipei Palacio_del_valletu Odontoceto Pedregal_(corregimiento_de_Panamá) Núcleo_planetario Museo_de_Cádiz Polyalthia_longifolia Playa_do_Cassino

html map