Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Juan_Saturnino_Castro Lincoln_(Arkansas) Lepticidos Kalínina Juan_de_Zapata Jujuyes Lanches_Saint_Hilaire Juego_de_ninos Jean-Baptiste_d'Huez John_Andrew_Howard_Ogdon José_María_Carulla Juan_Pérez_de_Tolosa Lista_de_géneros_Sapindaceae James_B_Connolly Irracionalista Instituto_del_Petroleo_(estacion) Lengua_vulgar Lieusaint Juan_Antonio_Bernier La_Guía_del_Comic Instituto_Geográfico_Militar_(Argentina) KF_Laci Isla_Santa_María_(Azores) Jose_Gaos_Gonzalez_Pola José_Luis_Martínez_(baloncestista) Karl_Georg_Theodor_Kotschy Liga_Atico_Delica J._League_División_1 Juan_Alonso_Perez_de_Guzmán_y_Guzmán_(1503-1558) La_muerte_de_John_Lennon Juan_Peña_(desambiguacion) Les_Angles_sur-Corrèze La_Haute_Chapelle Jose_Maria_Morelos_y_Pavón José_Vicente_Mediavilla Jacques_almain Laugerie-Haute Java_Web_Services_Development_Pack Korvatunturi Litoria_andiirrmalin Juan_José_Ríos Litoria_rubella Juan_Nepomuceno_Pedro_Fortoul_Sanchez Juan_Carlos_Fábrega Jala_Iudha Junco_redondo Juan_Jose_Dominguez_Munoz Lista_de_ornitólogos_célebres Juan_Alfonso_Pérez_de_Guzman_(1410_1468) Leonard_Warren La_Chapelle_Rousselin Juan_Barranco_Posada José_Luis_Indio_Diaz La_pareja_chiflada La_tentacion_de_San_Antonio_(ópera)

html map