Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Christian_Olde_Wolbers Agm-65_maverick Waukeenah CoCoA Acapulco_(Mexico) Zillisheim Clemente_Cerdeira_Fernández Villanova_(desambiguación) Acanthonema Cletus_Delroy Comité_de_Representantes_Permanentes_(Unión_Europea) Aerobombas Abel_Vera_González Víctor_Manuel_de_Saboya Valeriana_menor Acuan Valle_de_Fuenfria Club_Argentino_de_Marcos_Juárez Varna_(casta) Cintré Xenón-135 Aerenquima Yu_Gi-Oh!_(juego_de_cartas) Yenne Virgínia_Rau Agrupación_guerrillera_de_Malaga-Granada Volvo_Ocean_Race_2014–2015 Viverrinae Contramedidas_de_infrarrojos Valverde_de_Campos_(Valladolid) Codices_mayas Chosongul Aigues_Vives_(Gard) Vehículo_de_Inmersion_Profunda Aecio_(filósofo) Valvula Abaj_takalik Xosé_Deira_Trinanes Virginia_Ramírez_Merino Colegio_Alemán_(estación) Vicente_Romero_Giron Valstagna Zib_Ran Aditivo Wapato_(Washington) Zorrino_(Tintin) Conrack_(película_de_1974) West_Dundee_(Illinois) Volodímir-Volinski Vaino_Aaltonen Congo-Brazzaville Acer_Aspire_5737 Aeropuerto_Bilwi Xenolengua Clarionea_elegans

html map