Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Nectarinia_erythrocerca NGC_225 NMUSAF Ortobicúpula_octogonal Poesía_culta_en_la_literatura_medieval_española Pigmalión_(obra_de_teatro) On_the_Doll Pedro_V_(de_Portugal) Oranjemund Pericana Organizacion_Mundial_del_Turismo_(OMT) Periodo_Clásico_de_América Nomenclatura_quimica_de_compuestos_orgánicos Novoivanovka_(Rostov) Palanquín Polícrates_obispo_de_Éfeso Observatorio_argentino_de_drogas Open_de_Suède_Vargarda Nectarivora Ningyō_jōruri Piedritas Paispamba Piernas Operador_de_proyeccion Pañcharatra Narcissus_maximus My_Summer_of_Love Pleneuf_Val_André Novela_de_Aprendizaje Palpoxena_gracilis Omar_Linares_Izquierdo Operacion_Libertad_Duradera_(Cuerno_de_África) Parque_Nacional_de_Chapada_dos_Veadeiros Ormoy-Villers Petr_Kouba Panaquire Nueva_Cumbia_Chilena Neolabatia Nuestra_Señora_de_Loreto_Concho Partido_comunista_obrero_aleman Platt_(Kent) Pascual_Marquina Organizacion_de_las_Naciones_Unidas_(ONU) Navegador_red Platydesma Plejo_lumbar Nagyvárad Ninos_robados_por_el_franquismo OCSPS Niño_de_mi_corazón Ordenamiento_de_Nájera Navarra_TV Pedro_Enrique_Sarmiento Normandy_(Misuri) Pablo_Orbaiz

html map