Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Barrio_El_Trebol Batopilasia_byei Cervarese_Santa_Croce Casta_Alvarez Camara_de_Representantes_(Japón) Casa_de_Osambela Carnivoros_Rock Botas_de_goma Caprifolioideae Barcelonne_du_Gers Candela_FM Bob_Hope Basílica_de_saint_nazaire_y_saint-celse Burzet Bota_de_Oro_2006–07 Capilla_bautismal Capilla_de_la_Misericordia_(Vivero) Bibymalagasia Beneficio_(desambiguación) Cardenal_Albani Batallón_de_Vehículos_Anfibios_Nº1 Barbie_girl Carlos_Zarate Centaurea_decumbens Bent_Schmidt-Hansen Castillo_de_asalto Bulbophyllum_geminatum Castelnau_Riviere-Basse Bello_Embustero Camp_Municipal_de_Rugby_La_Foixarda Chandrayaan-1 Boca_Juniors_(Cali) Caryophyllaceae Cerponzons_(San_Vicente) Batman:_Bajo_la_capucha Boutiquea_platypetala Carlos_Restrepo Chalepus_hepburni Casa_Manoogian Bythaelurus_hispidus Bandera_del_Cantón_Cayambe Bursaki Castillo_de_hohenschwangau Berengario_II_de_Ivrea Chailley Berdichev Cesar_Campodonico Canton_de_Friburgo Caecilia_mertensi Beaumont-en-Argonne Brian_Keenan_(IRA) Cardo_punchador Birgaza Beauvoir_de-marc Campus_Tecnológico_de_la_Universidad_de_Navarra

html map