Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Biblioteca_pública_de_Belmopán Centro_de_Atencion_Primaria Bifrenaria_dallemagnei Brijadrata Balansun Center_(Dakota_del_Norte) Calle_36_(Metro_de_Filadelfia) Carretilla_menor Chaenomeles_maulei Bufo_alvarius Cardamine_glaphyropoda_var._crenata A∴A∴ Challenger_de_Pereira Bretigney Ballymena_United_F_C Brook_(Kent) Cenacula Canton_de_Salies_de-Bearn Carceles Barakaldo_Club_de_Futbol Borrado_bisexual Basílica_Menor_de_Santa_María_de_Elche Banco_Echeverría Cara_Buono Bertolo Año_192_adC Campanula_setosa Callejeros_Viajeros Bogotá_D.C Años_290 Carl_Peder_Vaernet Campo_del_Ángel Cerebro_del_delfín Bais_City Banna Años_1680_adC Chain_of_Rocks_(Misuri) Canduerca Casa_de_cultura_Mario_Quintana Cerisy_Belle_Étoile Bastian_De_Nordenflycht Caetano_Xavier_Furtado Chaetocnema_himalayana Baruch_Goldstein Challenger_de_Yeongwol Bahia_de_Delaware Callionymus_grossi Cecilia_Calderon Carex_hoodii_var_nervosa Bjarni_Thorarensen Año_342_adC Bartolomé_de_la_Cueva_y_Toledo Burchardia_umbellata_var_typica Bandera_de_Region_de_Los_Lagos Catastro_del_Marqués_de_la_Ensenada

html map