Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Séqel Tinción_de_Verhoeff Stanislaw_Kubista Spice_boy Senofobia Santo_Tomas_(estado_de_México) Tayde_Rodríguez Salvia_brevicalyx Tillaea_aquatica Schneemann Tierra_para_macetas Segunda_Division_B_de_España_2009_10 Salón_conmemorativo_de_la_Independencia Saint-Marcel_(Morbihan) Savin_Hill_(Metro_de_Boston) Surafrica_2010 San_Antonio_(Colombia) Somalia_Francesa Scraptia_malabarica Theix Santa_Anastasia San_Agustin_(Mallorca) Templos_nubios Taís_Araújo Tostadas Temujín Teja_(desambiguacion) Sino_(álbum) Saint_Christophe-sur-Conde Tierra,_la_película_de_nuestro_planeta Saint-Christophe-en-Champagne Tamel_(Sao_Veríssimo) Teoría_de_colas Stephen_King's_Rose_Red Saw_(película) Salamander_Portable Telšiai Tomas_Dario_Casares Santa_María_de_Vallbona Susanna San_Xurxo_de_Lourenza_(San_Jorge) Saint_Denis_de_Jouhet Tiempo_de_inspección Scutellaria_komarovii Sajonia_albertina Salsa_oscura Theloderma_bicolor Santiago_de_la_barca Stratford_Langthorne Salome_de_chacra Saint-Laurent-la-Vernede Tekahionwake Sao_Cristovao_(Montemor-o-Novo) Teoría_de_la_tectónica_de_placas Sistema_Andino_de_Integracion

html map