Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Copernicia_alba Cromatografia Devario_suvatti Dendrobangia Digitalizador_de_video Dead_Man_(canción_de_Pearl_Jam) Deja_Vu_(cancion_de_Blue_System) Alfredo_Lopez_Austin Derbi_espanol Alekséi_Marésiev Alejandro_Stock Dalza Demasiado_Lejos Deportes_en_Alemania Denise_Zich Ammandra_natalia Daniel_Umpiérrez Eartha_Kitt Algoritmo_recursivo Drama_Japones Alpes_franceses Días_de_julio Curaço_de_Velez Ame-furi-kozō Altafulla Crucifera_arcuata Amo_el_mundo Ana_Tereza_Basilio Dexter_(Georgia) America_Hispana Eddine_Saïd Dornier_328-110 Daddy_Day_Camp Desmond_Richardson Código_de_regulación_de_contenidos_por_rombos Anabell_Lopez_Dominguez Convenio_Lord_Eliot Aleth_Guzmán-Nageotte Coquelin_ainé Distrito_de_Voitsberg Alexandra_Silk Corbeta_Infanta_Elena Costa_de_Fuego Departamento_de_Mariluan Dodecaedro_romo Donsaina Disquinesia Cronología_(álbum_de_Crucis) División_de_Plata_de_fútbol_sala Distrito_escolar_independiente_de_garland Cora_de_Sevilla Duquesa_de_san_carlos Disco_ZIP Desecación Aliaga

html map