Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Darth_Maul._El_cazador_en_las_tinieblas Dibarión Alta_Valle_Isarco Demandolx Cría_Caballar_de_las_Fuerzas_Armadas Distrito_de_Backa_del_Norte Destornillador Covide Cordillera_del_Karakorum Coursan_en-Othe Amalia_Heredia_Livermore Alfredo_Rodriguez_Arias Davidijordania Diké Cóndor_Andino Defensa_Caro_Kann Duque_de_Soria_y_Hernani Echo-Ansó Dhritaraṣṭra Domats Corte_Suprema_de_Filipinas Distrito_de_Kween Dawid_Kucharski David_ben_Zakkai Doctor's_Diary Deolinda Eberlanzia_benedicti Convolvulus_papiru Alibertia_panamensis Ed_Macauley Alejandro_Groizard Dematochroma_fusca Diabrotica_virescens Altavoz_dinámico Amicale_Sportive_Vitré Alekséi_Brusílov Dorycnium_gracile Distrito_de_Sächsische_Schweiz Creative_commons Alquines Allapoderus_collarti Cynosurus_pectinatus Ametralladora_de_propósito_general Deportivo_Unicosta Amambay Departamento_de_talcahuano Américo_Balán Alfonso_de_Borbón_y_Borbón-Dos_Sicilias Delorhynchus División_administrativa_de_la_Republica_Democrática_del_Congo Draft_NBA_2006 Doble_de_riesgo Denominación_de_Origen_Toro Cymatocarpus Cuarteto_del_tambor

html map