Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Gussen Ms Avermes Hansel_y_Gretel:_cazadores_de_brujas Harald_Scavenius Andrei_II_de_Vladírmir Guitar_Hero_Mobile Ausserer Auguste_Frédéric_Louis_Viesse_de_Marmont Arborophila_davidi Aulacocyclus_celebensis Auscultación Avenida_Yrigoyen Atlas_blue Hyperolius_riggenbachi Antigeno_prostático_especifico Ann._Sci._Nat.,_Bot.,_sér._6 Huang_Lei Mordellistena_baeri Antonio_Calvache Hanns_Sachs Muluorchis Anales_de_Bambú Hilari_Arlandis Hongkonés Anacanthobatis_ori Aulacophora_affinis Hernan_Couturier Ataque_químico_de_Guta House_(serie_de_televisión) Hawke's_Bay Autódromo_Martín_Miguel_de_Güemes_de_Salta Hordelymus_caput-medusae Moon_Lee Mono_de_noche Ancyra IESE Mortadelo_y_Filemón:_El_35_aniversario Herbert_Freudenberger Hans_Joachim_Zillmer Anuario_de_Filosofia_Jurídica_y_Social Monumento_natural_Los_Pingüinos Molicrio Huracan_(mitología) Asclepias_fremontii Himno_al_Carmen_de_Viboral Ministerio_Federal_de_Finanzas_de_Alemania Haut_du_Them_Chateau_Lambert Aparejo_Marconi Automáticamente Arteria_coronaria_superior Articulacion_(fonética) Authe Guilty_Gear_2:_Overture Moises_de_Leon

html map