Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pseudephyra Miguel_Angel_Carrizo Lédas_et-Penthiès Pseudanthias_caudalis Matthew_atherton Mehun-sur-Yevre Receptor_para_el_glutamato Puente_romano_sobre_el_arroyo_Pedroches Primera_Batalla_de_Arquijas Receptor_de_célula_B R-598_(Renfe) Los_Mitos_(serie_de_televisión) Maestro_de_plagas Précy_sur_Vrin Mid-Eastern_Athletic_Conference Pulsatilla_ucrainica Ranunculus_xatardii Mecair-Ballan Regine_Velasquez Presidente_de_Chechenia Microrregião_de_Conceição_do_Araguaia Que_es_el_Que Marciano_(banda) Luisa_Albinoni Primera_temporada_de_Breaking_Bad Magdalena_León Mexico_(estado_nacional) Marcus_Brigstocke Primera_Division_Futbol_Sala_femenino Mahesh_Yogi Pseudovanilla Meath Macaense Regimiento_de_Caballería_Acorazado_"Alcantara"_n_º_10 Manuel_ussel_de_guimbarda Lobelia_concolor R_p.m Goethe_en_la_campina_romana Rafael_Merino_Lopez Microrregión_de_Blumenau Red_Back_Mining Lubricación Lo_esencial_de_Belinda Mezieres_sur-Issoire Ramón_Danzós Grand_Ridge_(Florida) Provincia_de_Tlemecen Machairophyllum_vanbredai Mesoplodon_hotaula Loupiac Randall_Patrick_Munroe Mejillones_(Chile) Refugio_Mbaracayú Pradera_inundada_del_Zambeze Live_at_Gruta_77

html map