Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Algirdas Dicranophlebia Delarosa_and_Asora Corporación_Multi_Inversiones Dwapara-Yuga Diego_Hurtado_de_Mendoza_y_Luna Deva_(dios_hindú) Doctores_descalzos David_James_Elliott Dortmannia_philippiana Allotoonia_caudata Diseño_de_envases Distrito_de_Gamo_(Shiga) Alfons_Rebane Desintegracion_gamma Dombasle_devant_Darney Diplarreneae Diario_El_Noroeste Cortes_de_Medina Copa_Intertoto_1991 Difusión_en_estado_sólido East_Washington_(Pensilvania) Eclipse_de_Luna Allmania Aleurites_triloba Definicion_Pre-Sudamericana_2010_(Chile) Desmodernización Cynopoecilus_nigrovittatus Alejandro_Castillo_Castillo Distrito_de_huayan Corriente_de_las_Aleutianas Algirdas_Brazauskas Dactylispa_terriculum Diócesis_de_Alaminos Creditos Cultura_de_la_ceramica_negra_pulida_nortena Danzig_Four ELMUNDO.ES Corazón_Purpura Alfonso_Froilaz Division_Atlantico Criadillas Distrito_de_San_Juan_de_Salinas Den_Pobedy Crucero_de_instrucción Cyclommatus_gestroi Cyphon_jiangxiensis Alix_(Ródano) Almodrote Diego_Ferré Corypha_australis Distrito_de_San_Bartolome Deutsche_Börse_AG Coreopsis_longipes Donosti_Gipuzkoa_Basket_2001_SKE

html map