Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Summer_pudding Shuri_Te Starigrad Santa_eufemia_del_arroyo Shōnen_Knife Sistema_de_referencia_en_rotacion Slavutych-Arena Tour_de_Wellington Tintín_en_el_templo_del_sol The_Yes_Men Sociedad_Mesoamericana_de_Economía_Ecológica Sinfonia_n_º_2_(Dvorák) Spy_Kids_2 Tojaristan Shinkichi_Mitsumune Stade_français_Paris Socllin Saint-Ciergues Temporada_2009_de_Fórmula_2 Santa_Barbara,_Santa_Barbara Teutónico Ser Still_Life_(Opeth) Saint-Étienne-au-Temple Thomas_Harris_Espinosa Síndrome_de_transfusión_fetofetal Sibila_de_Fortiá Tony_Smith_(baloncestista) Toyouke_no_Omikami Sheep_en_la_gran_ciudad Solwan Street_Fighter:_The_Movie_(videojuego_casero) Telenovela_Channel Saint_Andre_de-Vézines Templeton_(Massachusetts) Samurai_Sentai_Shinkenger Sofia_Eriksdotter_de_Dinamarca Sarikol Sake_kasu Shitenhouji Saint_Bonnet-en-Bresse Stachys_canariensis Terremoto_de_Andalucia_(1884) Strawberry_Fields_Forever Situacion_de_compromiso_espacio_tiempo Sansevieria_angustifolia San_Elmo Tomosaburō_Katō Santa_Rita_de_Cássia_(Bahía) Thomas_Andrew_Dorsey Salisbury_(Carolina_del_Norte) Tour_Cometas_por_el_cielo Santiago_Fosgt São_Vicente_de_Paul Traversodontoides

html map