Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Beowulf:_los_monstruos_y_los_críticos CUCBA Azərbaycan_Milli_Kitabxanası Búfalo_enano Cantón_Pichincha Bréziers Base_Naval_de_las_Indias_Orientales Camara_de_infrarrojos Capítulos_de_¡Oh_Mi_Diosa! Champignolles_(Côte-d'Or) Bits/segundo Carta_Otorgada_de_1814 Bacurizeiro Byodo_in Beenken Canton_Memorial_Civic_Center Candiacervus Brian_y_Peter_en_accion Candy_shop_(canción_de_Madonna) C._I._D._E. Barley_wine Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_Artística_de_2011 Carlyon_Bay Bed_of_nails Blair_Witch_Volume_2_The_Legend_of_Coffin_Rock Bunrei Cantel Boissy-les-Perche Champagney_(Alto_Saona) Cha_Cha_Cha_(desambiguacion) CITMA Beniflà Búfalo_&_Pittsburgh CPDS Carilda_Oliver_Labra Beato_Manuel_Domingo_y_Sol Chamerion_angustifolium Cayo_Calpurnio_Pisón_(cónsul_67_a._C.) Casa_Consistorial_de_Martos Capitulo_Medios_Habiles Catolica Barsine-estatira CF_Atlante Centimanos Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_de_1938 Cardedal_de_Torre Campanula_rotundifolia_var_pusilla Billón_de_trillones Batalla_de_Tumhalad Bielino_Wirginia Casemiro_do_Amaral Biblia_Políglota_de_Amberes Centerville_(Tennessee) Cametours C-3_(1929)

html map