Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Partido_Verde_Opción_Centro OceanLab National_Humanities_Medal Postuera Neottia_adnaria Periplo_del_Ponto_Euxino_(Arriano) Nicolás_Combarro N.M.Adams Philippe_Pinchemel Picheta Peñalén_(Navarra) Pompeyano Peltophorum_pterocarpum Pipi_Estrada Paphiopedilum_puberulum Neurociencia_social Pesca_a_mosca Paul_McCartney_&_Wings Paño_de_la_Veronica Pandemia_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_en_México Pedro_Peralta_y_Barnuevo Opuntiaceae Oxyurichthys_microlepis Nuggets_Original_Artyfacts_from_the_First_Psychedelic_Era_1965_1968 Nodulo_auriculoventricular Ornithogalum_gramineum Phil_Gallagher Peromyscus_hooperi Méndez_Sosa Papilio_narica Northwestern_Wildcats Paul_Napolitano Pintura_artística Olivier Paul-Jacques_Bonzon Potencial_de_agotamiento_del_ozono Natación_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Seúl_1988 Pinpanpún Mārkanḍeya_Purāná Plaza_Rodríguez_Montes Paul_Erdös Pinofita Placa_neural Orimattila Pedro_de_Guzmán_y_Zuniga Osochor Parade_of_the_athletes Pagny_les-Goin Nazari Nueva_Vision_(fotografía) Myrtus_stipularis Piedras_Negras_de_Pungo_Andongo Partido_Socialista_del_Perú Padma_(Hazaribagh) Narbacular_Drop

html map