Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cantón_de_Toulouse-6 Basílica_de_la_Asunción_de_Nuestra_Señora_(Lequeitio) Castillo_de_Caumont Carmen_Gana_López Capitulos_de_los_Backyardigans Año_690 Cartas_de_Papá_Noel Centro_histórico_de_San_Petersburgo Chamaeza_nobilis Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1962 Battle_Axe_culture Carollia_brevicauda Basilepta_morimotoi Boyacá_(Colombia) Café_literario_Novelty Bosc_Benard-Commin Charalampos_Mavrias Ball_de_diables Béthancourt_en-Valois Belton_(Misuri) Carmen_Chacon_Piqueras Años_viejos Calle_de_los_besos Bad_Reputation Bajo_california_el_limite_del_tiempo Cerastium_cerastioides Cesare_Borgia Bibliomancía Camphora_mauritiana Banana_Wars Bulat_Shalvovich_Okudzava Bohilgues Belvidere_(Vermont) Biscarrues_(Huesca) Basilica_de_San_Isidoro_de_León Cereus_trigonus_var._costaricensis Blanc Cerceda_(A_Coruña) Cañamones Bisma Calle_110–Cathedral_Parkway_(línea_de_la_8_Avenida) Bandera_de_santo_tome_y_principe Baresia-sur-l'Ain Captación_en_la_calle Bŕhas_pati Canal_de_Al_Yazira_Infantil Barraca Büdingen Cardejón Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1962 Cardiopium_aeginense CIMI Campeonato_de_Escocia_de_Rally Björk_Guðmundsdottir_&_Tríó_Guðmundur_Ingólfssonar Calabuch_(pelicula)

html map