Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Celia_en_los_infiernos Banda_de_Música_de_Colmenar_Viejo Bagley_(condado_de_Oconto,_Wisconsin) Brooke_Berry Bombardier_Dash_8 Camino_de_santiago_de_los_ingleses Beatriz_Alvarez_Mesa Cartas_de_Relacion Campeonato_de_Australia_1933 Capitán_Negro Bahia_de_Dublin BM_Cangas Bibron Base_aritmetica Bandera_de_China Bush_(Illinois) Central_termica_de_Castejon_3 Cesáreo_Gabarain_Azurmendi Chances_(sencillo) Baia_Sprie Biofoton Car2go Carlos_Monge_Medrano Cenícero Benedictus_Hubertus_Danser Básquetbol_en_México Calanthe_perrottetii Cabo_(policia) Camara_de_reconocimiento_avanzado Barrios_de_San_Antonio_(Caguas) Campúa CBU-103_CEM Bed-and-breakfast Caouennec_Lanvezéac Cervaria_glauca Calophyllum_blumei Birrameos Batalla_de_Tobruk Bosques_sagrados_de_kayas_de_los_mijikenda Certified_Information_Security_Manager Cayola Broken/id:2640789 Chandler_Bing Bato_IV Callionymus_hildae Banco_de_Datos_Genéticos Canna_polymorpha CECAM_Confederación_Regional_de_Empresarios_de_Castilla_La_Mancha Bailando_por_un_sueño_(El_Salvador) Cancuncito Calendario_lunar Boldore Bouzy-la-Forêt Blink-182_(álbum) Biogeografia_de_Islas

html map