Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Matanza_de_los_Inocentes Manuel_Sanudo_Olmo Gonzalez_Cuesta Maca_gris Madonna_del_Rosario Quercus_pannonica Mentha_longifolia_var._polyadena Marina_deportiva_de_alicante Mario_José_Garavaglia Ranunculastrum_bulbiferum Mapeo_genetico Mash-up Provincia_de_Fajardo Pável_Stroganov Matucana_(genero) Gold_Hill_(Nevada) Mesomys_occultus Mesonychia RENPA Goodbye_(desambiguacion) Metal_Slug_Mobil_Impact Micaela_Bastidas Medusa_de_Titulcia Marie_Laforet Miguel_Villanueva_y_Gómez María_Koepcke María_del_Carmen_Martínez-Bordiú_y_Franco Grandes_Vueltas_femeninas Manuel_López_(gobernador) Primera_División_de_Espana_1967/68 Masahiko_nishimura Lucas_Alamán_Escalada Marcos_Perez_Caicedo Matorral_de_Itigi_y_Sumbu Primera_división_de_Chipre Miguel_Ángel_Lozano_Ayala Prestwick_Airport Manejo_de_recursos_hidricos_en_Guatemala Maria_Teresa_I Louis-Pierre-Eugène_Sédillot Metriomantis_cupido Lluis_Fullana_i_Mira Microrregião_da_Araguaina Prestación_de_servicios_públicos_(Espana) Ramon_María_Calatrava María_Dolores_de_Cospedal Primer_Ministro_del_Brasil Pó Marco_Coti_Zelati Microcebus_berthae Quinto_(juego) Raúl_Martinez_Crovetto Menippus_cervinus Propan_1_ol Primeras_Impresiones

html map