Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Instituto_Tecnologico_de_Estudios_Superiores_de_Monterrey La_clemencia_de_Tito_(Ottani) Jenny_Rivera K_427 Kostas_Dimitriadis Lancelot Jose_Sanchez Lemonpie José_María_de_Orbe_y_Gaytan_de_Ayala Kawanishi_N1K Juan_le_maingre Leda_María_Paulani Junípero_Miguel_José_Serra_Ferrer Liga_Marítma_de_Chile John_Stedman Latiguillo Lino_de_Nueva_Zelanda Jason_Desrouleaux Kit-boy José_de_Albiñana Leproseria Jesús_Marinas Leo_Andrés_Messi_Cuccittini Linguística_comparativa Lago_Buenos_Aires_General_Carrera Karsch Kat-tun Le_Châtelet_sur-Meuse Institucion_Educativa_Municipal_Agustín_Agualongo La_Chapelle_aux_Lys Jean_Jouzel Instituto_Tecnológico_de_Nuevo_León José_Antonio_Martín_Pallin José_Ramón_Sánchez Kamal_ud_Din_Behzad Liroetiella_englerae Jarnioux Leptodactylus_notoaktites Laurent Khushal_Khan_Khattak Juan_Carlos_Carcedo_Mardones Johnny_Winter José_Romero_y_Fernandez_de_Landa Liga_de_jabega Jean_René_Gauguin La_Mouille La_vita_agra_(película) Jardin_Botanico_de_la_Universidad_Técnica_de_Darmstadt Lenhartsville_(Pensilvania) Jose_Maria_López_Pinero Khalil_al_Wazir La_oreja_(programa) Karyn_Parsons Juan_Carlos_López_y_Asociados La_Rambla

html map