Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Atlanta_Falcons Athée_(mayenne) Guardiacárcel Host-based_intrusion_detection_system Guerras_balcanicas Hreggvidr Grupo_Editorial_L'Espresso Arquitecto_técnico Hector_Rojas_Herazo Archibald_Campbell_9.º_conde_de_Argyll Augusto_Sandino Arco_argumental Anzhi_Makhachkala Hamšik Avenida_circunvalacion_americo_vespucio Mira_(topografía) Historia_de_Suriname Momo_Hinamori Antitauromaquia Moncley History_International Hello_Kitty's_furry_tale_theater Guy_Madison Arriar Andres_Ebner Anomalia_estructural_cromosómica Arctogeron Artemivsk Ancelle IC_3568 Artemisia_mendozana Heavier_Things Habitacion_perdida Ascap Angela_Ruiz_Robles Hassan_Nader Mr._Mxyzptlk_(DC_Comics) Anicio_Severino_Boecio Aunac Harvey_Birdman_Attorney_at_Law Guerra_del_Pacifico Antonio_Jose_Cañas Astérix_y_lo_nunca_visto Arbitrio Arrabal_de_la_Alcallería Antonio_Gutierrez_de_Otero_y_Santayana Anconeo Mohammed_Briouel Anal Montbrun-Bocage Automóvil_eléctrico_de_batería Asa_fétida HDB3 Mira_auxiliar_del_artillero Hospital_Goyeneche

html map