Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aristóbulo_Istúriz Asazuke Mostuejouls Avenida_del_Libertador_General_Bernardo_O'Higgins Antonio_Zolezzi IKCO_Soren Arene Aspasia_psittacina Mozah_Bint_Nasser Aqualung_(álbum) High_definition_television Hovd_(aymag) Hu_Jia Ayui_/_tacuabe Guillermo_Moron_Montero Heidevolk Mosaico_cultural_(Canada) Ministerio_de_la_Salud_y_Protección_Social_(Colombia) Mortimer_von_Kessel Arrondissement_de_Les_Sables-d'Olonne Archaeoglobaceae Mount_Vernon_(Missouri) Hawthorne,_CA_(álbum) Mirville Hermogenes_Valente_Fonseca Andorra_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Innsbruck_1976 Gótico_manuelino Antón_Cañellas_Balcells Homo_sum_humani_nihil_a_me_alienum_puto Anta_(Espinho) Antonio_Justel Monasterio_de_Dragalevtsi Helianthemum_apenninum_var_roseum Anos_480_a_C Asociacion_de_Trabajadores_del_Campo Asociacion_Nacional_Noruega_para_la_Liberación_Lésbica_y_Gay Mision_Espacial_Completa_Brasileña Hongshuia_banmo Iciar_Bollaín_Perez-Minguer Ministerio_de_Educación_y_Ciencia_(España,_2004-2008) Mirto_de_Bravante Arikamaninote Havířov Helianthemum_apenninum_var_polifolium Andras_Terpó Hermann_Schaffhausen Hrbatý Ibias Guardia_Piamontesa Holiyamma Grutas_de_cristal Argumentación Historia_de_América_Central Hej_hej_sommar Angela_Cartwright

html map