Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Línea_132_(colectivo) Mask_(álbum_de_Vangelis) Macedonio_I_de_Constantinopla Mikael_Nilsson Pseudophoenix Louisiana_(EE_UU.) Gran_Premio_de_España_de_1993 Mambere_Kadéi Max_Santos Lorry-Rail_S_A Puente_del_Metro_de_Kiev Mateo_Jareño_de_la_Parra Llywelyn_Fawr Pungtungia_shiraii R_Aquarii Milano_Centrale Marianet Rally_Dakar_de_1983 Punta_(heráldica) Micropera Quinto_Fabio_Pictor Los_Verdes_Ecologistas Macrocarpaea Psyopus Madea's_Witness_Protection Pre-hipertensión Quinto_Regimiento Reichantha_mejiana Miklós_Fehér Luis_Perez-Sala Pruno_(desambiguacion) Lythroideae Godzilla_en_la_cultura_popular Marc_Mero Lussac-Saint-Émilion Psychristus McAfee_Internet_Security_for_Mac Mac_Evil Marquesado_de_San_Andrés Mar_de_la_Mancha Premio_Lev_Yashin Majcén Quasiturbina Provincia_autónoma_de_Bolzano Martín_Cortes_(c_1510-1582) Lorenzo_Rico Protocolo_de_resolución_de_direcciones_inverso Quedate_esta_noche_(album) Marce-sur-Esves Micropaleontologia Puente_de_las_Herrerias Maho_tsukai Lo_mejor_de_los_mejores_(volumen_1_y_2) Marie_Anne_de_Vichy_Chamrond Marina_(San_Francisco)

html map