Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

El_tiempo_en_las_bastillas Estado_de_bacares Elvis Filodemo_de_gadara Energetically_Autonomous_Tactical_Robot Etiqueta_RFID Escultismo_para_Muchachos Estacion_Jose_A._Guisasola Festuca_laevis_var._ruprechtii Extinción_del_contrato_de_trabajo_en_la_Argentina Eupatorium_nigrescens Ervum_lens Extensio Estación_Capilla_del_Sauce Farolilla FCF_Juvisy-sur-Orge Ehrharteae Eugenia_flavifolia Español_como_lengua_segunda Estación_de_La_Floresta_(FGC) Enlazar Euphorbia_brunellii Figueiredo_de_Alva Esporles El_Burgo_(Malaga) Eimoman Faro_de_Suances Fontaines Estación_Alegre Frank_Whaley Elecciones_presidenciales_de_Brasil_de_1974 Euptera_hirundo Estado_Zulia Escudo_de_la_provincia_de_Albacete Estación_Castro_Barros Fernando_de_Aragon_y_Castilla Francisco_de_Paula_Campá_y_Porta Florentino_Castañeda_y_Muñoz Eneko_Fernández Ferrocarril_en_Nueva_Caledonia Estercuel Fitotecnia Electric_Dirt Emilie_Dequenne Ernest_Reeves_Sohns Forsythia_suspensa For_Better_or_For_Worse Escudo_de_Móstoles Estadio_Giagni Erimystax Flueggea_abyssinica Fernando_Nino_(m._1552) Francisco_Brydon_Smith Favourite_Worst_Nightmare Empresa_discográfica

html map