Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Moscovski_Aviatzionni_Institut Antonio_D_Olano Análisis_en_Serie_de_la_Expresion_Genica Mohamed_Uld_Amar Asociacion_Española_de_Pediatría_de_Atención_Primaria Gutierre_Miguel Ann._Sci._Nat.,_Bot.,_sér._6 Municipalidad_Metropolitana_de_Buffalo_City Guardacostas_de_Estados_Unidos Monte_Algido Hierba_viborera Aviculariinae Antonio_de_Pío_Araujo Aubusson_(orne) Guillermo_V_de_Aquitania Arena_de_Wukesong Analisis_en_serie_de_expresion_génica Milton_(Dakota_del_Norte) Henry_James_Olsen Monterosso Hoja_del_gañán Hegemonía Andréas_Grigoropoulos Angelocarpa Monotipia_(artes_graficas) Moisin_Nagant Guimarães Gustav_Troger Avenida_Libertador_Bernardo_O'Higgins_(Chillán) Milyas Guarayos_(provincia) Aulacoderus_bisbimaculatus Hurts Apropiación_de_ninos Arrondissement_de_Vichy Guaimbê Arqueologia_argentina Hahn Guadix Arte_rupestre_del_extremo_sur_de_la_Península_Iberica Guadalcacín_del_Caudillo Hippeastrum_aulicum Angeles_Gonzalez-Sinde_Reig Aphidoletes_aphidimyza Mtkvari Antillas_espanolas Hay_and_stone Idiazabal_(Gipuzkoa) Hugo_Campagnaro Huerfano_(Nuevo_Mexico) Hubert_Joseph_Henry Area_69 Anneville_en-Saire Auburn_(Indiana) Guerrero_jaguar

html map