Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Terapia_de_sustitucion_hormonal Takoma_(metro_de_Washington_D_C_) Semidiós_(telenovela) Tony_Roma's Tara_Hoyos-Martinez Taillebourg Saltaron_todas_las_alarmas Torneo_Rio-São_Paulo Signo_mas_menos Subjetivismo_moral Señorio_de_Grañina Titan_III Sporadanthus Sauber_C29 Terapia_centrada_en_el_cliente Scary_Movie_(saga) Sterculia_diversifolia Sir_David_Richards Sitio_de_Albarracin Tratado_de_San_Lorenzo_(1795) Shahtoosh San_Martín_de_Rubiales_(Burgos) Torre_de_Benavites SingStar_Rocks! San_Marcos_(ficcion) Thylamys Teorema_de_Nambu—Goldstone Tratado_de_Bayona_(1388) Teoria_de_las_perspectivas The_Legend_of_Seven_Cutter Subcutanea Ssj-100 Sora_o_Miageru_Shojo_no_Hitomi_ni_Utsuru_Sekai Tifeo Sobretensión_transitoria Sarvastivāda Steinsel Stavkí_(Rusia) San_jorge_de_la_mina Torneo_de_Indian_Wells San_Pío_PP_X Solway_(Minnesota) The_Tonight_Show_Band TX_Piscis_Austrini Tanque_Argentino_Mediano_Sociedad_del_Estado Supergrass_(album) Tiendas_de_moda Sedum_villosum Saint_Cyr-en-Arthies Serguei_Sudeikin Secretaría_de_Desarrollo_Económico_del_Distrito_Federal_(México) Silvaninus_nitidus Sixto_Minier Sarumaru_no_Dayu The_Grand_Illusion

html map