Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ministerio_de_Defensa_de_Bélgica Moengotapoe Mocarabes Herrerasáurido Historia_del_Partdio_Socialista_Obrero_Español Aviacion_Naval_Mexicana Anisantherina Ano_195 Asociación_suiza_de_futbol Hybanthus_suffruticosus Monasterio_de_Santa_Maria_de_Puigpardines Himno_Nacional_(Mexico) Huásabas_(municipio) Harkers_Island Monte_Louro Hispano_Aviacion_HA_43 Humberstone Guillem_Colom_i_Ferra Anfímala Ideoblothrus_muchmorei Aquarel Anatomia_y_fisiologia_de_los_mamiferos:_reproduccion Hyla_melanopleura Honey_(desambiguacion) Anderson_Soares_de_Oliveira Mulaw Hipersonica Arvid_Linden Apeadero_de_Figueirinha Guacima Armuelle_angosto I_Could_Fall_In_Love_with_You Monasterio_de_San_Pedro_de_Camprodón Anse_aux_Pins Arbigny Hector_Vasquez Hoplocorypha_lacualis Guerra_de_Sucesión_Polaca Arquidiocesis_de_Bahía_Blanca Muck IX_Región_de_la_Araucanía_(Chile) Antonio_Llinás_de_Jesus_Maria Hidroxiapatita Asteriscus_citriodorus Arte_culinario_azteca Hasely_Crawford_Stadium Moreno Motín_anti-fiscal Herbania Idioma_esquimo-groenlandés I.R.S._Records Atractylis_ovata_fo._lyratifolia Aviva_Premiership_2010-2011 Aspen_Park_(Colorado) Guaymallen

html map