Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

No_One_Is_Innocent Pimienta_de_Guinea Odónimo Nannaroter_mckenziei PEN_Internacional Neon_genesis_evangelion_iron_maiden_2nd Nicolas_De_Bruno Outshined Nabor_Ojeda_Delgado Países_mas_visitados_del_mundo Máximo_local Patxi_Lazcoz Parque_Nacional_Pico_de_Orizaba Pedro_Tinoco Palacio_Arzobispal_(Alcalá_de_Henares) P._P._P. Pinout Penna_Sant'Andrea Pierre_Etienne_Remillieux NGC_3689 Palazzo_(Chubut) Palermo_(Paipa-Boyaca) Palacio_Arzobispal_de_La_Plata Neolamprologus_devosi Nave_espacial_autorreplicante Pico_de_gallo Oruguero_carinegro Paloma_piquicorta Nanorana_ventripunctata Partido_Comunista_de_los_EE.UU. Polog Objetos_(programacion_orientada_a_objetos) P_B_N_S.K. Núcleo_de_Edinger-Westphal Orbea-Laukiz_F_T Poesías_homéricas Ornithotarsus Papilio_paniscus Orden_del_Halcón_blanco Pachón_navarro Nu_Lupi Oseas_Guinazú Ni_Geminorum Pilar_(ciudad_Paraguay) Neumooncografia Patrick_Harpur Ocna_Sibiului Museo_de_Arte_Moderno_de_Medellin Orillares Neoschischkinia_truncatula N_H.Nilsson Poblacion_indígena_de_Cucuta Patagonia_(Argentina) Paridea_apicata NHOP

html map