Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cicerolas Valdelubiel Chenoa_(Illinois) Abutilothamnus Alberche_del_caudillo Vallada_Agordina Vermífuga Aeródromo_de_Sotos Vacqueriette-Erquières Alberto_Martín_Margret Comunidad Cladogénesis Villores_(Castellon) Abadia_de_Saint_Ouen Zvyagintsev Walthourville Acordes_y_desacuerdos XL_Festival_Internacional_de_la_Canción_de_Vina_del_Mar Claude_Joseph_Vernet Chiloglanis_occidentalis Wilibalda_subtilis Charles_Netter Vera_Spinetta Yawar_Fiesta Yiotir_vidya Cherno_Samba Chocolate_con_leche Who_Named_It? Aerospatiale_sa_330_puma Washburn_Anarchy_Graphics_Series Conciencia_(filosofia) WinNuke Webcachee Agáricus_bisporus Chlorocebus_tantalus Cofradia_de_Nuestro_Padre_Jesús_Cautivo_de_la_Túnica_Blanca_y_María_Santísima_de_la_Trinidad_en_su_Mayor_Dolor_y_Desamparo_de_Martos_(Jaen) Ajuga_furcata Citharinus_gibbosus Zygogynum Akigumo_(1941) Zopherus_mexicanus Xaime_Quintanilla Zero_(Megaman) Administración_Nacional_Oceanica_y_Atmosférica Chisoneta Cinetica_y_mecanismos_de_reaccion Chrysolina_lucida Viyuden Vale_do_Aço Acuerdos_de_Basilea Codigo_Lyoko:_El_ejercito_de_la_nada Willibald_Lechler Villesse Comm._Bot.-Med._Salvia Agricultura_en_Paraná

html map