Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Brasilenas Barba_candado Basilica_de_la_Purísima Cabildo_Abierto Años_1340_a.C. Cesón_Duilio CFM56-2 Bufo_intermedius Ceratochilus Batalla_de_Tepeaca Barrera_de_hielo_Amery Carcoxa Benjumeda_y_Fernandez_Federico Capítulos_de_Mentes_criminales Candidaturas_interpretativas_de_la_I_edicion_de_los_premios_Goya Carandá Azúcar_(telenovela_colombiana) Beauvais_sur-Matha Año_353 Campaña_romana Brama_myersi Bartholomaeus_Spranger Catasigerpes_camerunensis Ceboleiro Bos_grunniens Batalla_de_quilacura Bicentenario_de_argentina Carlos_Alfonso_Tomada Balsicas Carro_Quemado Ceratoxalis_coloradensis Buteo_hemilasius Cecropia_commutata Bansky Baccharis_salicifolia Centaurea_malacitana Banalbufar Cagnano_Amiterno Boshi BM_Guadalajara Cara_sucia_(tango) CD_UES Carlos_Goni Chailly_en-Gâtinais Benjamin_Victorica Bromato_de_sodio Capilla_de_Nama Benson_(condado_de_Rutland,_Vermont) Campo_de_concentracion_de_Auschwitz Caprinae Catedral_Patriarcal_de_Bucarest Banco_de_Espana_(Almeria) Castro_Verde Cardia_amplexicaulis Challenger_de_Helsinki

html map