Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

PGC_2010 Portocelo_(Jove) Poliná_del_Jucar Nuestra_Señora_de_la_Asuncion_(Tlaxcala_Mexico) Perenxisa Oron_le-Chatel Pio_Collivadino Policía_israelí Myotis_nigricans Otto_Ludwig_Holder O_Invernadeiro Paraíso_(ciudad_de_Tabasco) Pluto_Nash Ortopedia_y_Traumatologia Museo_de_Arte_Carrillo_Gil Parque_natural_de_la_puebla_de_san_miguel Musica_incidental Organización_territorial_de_Guinea_Ecuatorial Pepe_Sales Porto_Maua Paneer Ojos_rojos Pei_Wenzhong Pinus_grenvilleae NK_FIS_Vitez Pise Platina_(cancion) Paolo_il_caldo Orschwiller Pedro_Portocarrero_(futbolista) Myrmannaætta Planeta_Awards_2007 Pedro_Fajardo_y_Chacón Portomarín_(Lugo) Neosiluroides_cooperensis PASUV Organo_genital Museo_Nacional_de_Ciencias_Naturales_(Espana) Oro_y_Cielo Otchina Oulipopo Pedro_Antonio_Fernández_de_Castro Museo_sueco_de_historia_natural Opong Neilton_Meira_Mestzk Musophagiformes Portsmouth_(Virginia) Nesle-le-Repons Oscar_1992 Peniscola_Peñiscola Neogranadina Polígono_de_Aguas_Vivas NGC_138 Pinzón_de_Gould Pico_de_La_Atalaya

html map