Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Juan_Guillermo_Ripperda,_baron_de_Ripperda Kenitra Lachaussée_du_Bois_d'Écu La_Virgen_el_Nino_Jesus,_santa_Ana_y_san_Juan_Bautista Jose_María_Bakero Jill_Talley Jalon_Medio Karol:_Un_hombre_que_se_hizo_Papa Jozef_Pribilinec Közép_Dunántúl La_historia_de_Mortadelo_y_Filemón Kronichthys_subteres KV_449 Ituni Jorge_Marron_Martín Joseph_Rotblat Ipomoea_pulcherrima Iruraitz-Gauna La_Valette Justicia_gangetica John_MacTavish John_Ford_(c._1586-c._1640) Koichi_Fukuda Jambudweep Kakyō_Kuzuki José_Carlos_Araújo La_Houssaye-en-Brie La_última_nieve_de_primavera Javier_Nieva Jules_Janssen Islas_Bass_(Estados_Unidos) Kuru_(clanes) Irina_Chachina Le_Nayrac Jose_Manuel_Guisado José_Goñi_(pelotari) Isabel_Alfonsa_de_Borbon_Dos_Sicilias_y_Borbon Juan_de_Gante Life's_Too_Short Juarizm Isotropis L._T._V. Islas_de_gres Kristoff_Raczynski La_tentacion_de_San_Antonio_(Cezanne) José_González_Fernández_de_la_Bandera Liquine Landrum Juan_Barrera La_Encarnación Jorge_A._Bustamante_Fernández La_Toma_a_Mitu Liga_Regional_de_fútbol_(Coronel_Suarez) Lescher Legazpia_(Guipuzcoa)

html map