Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Isla_Bolko Lamotte-Buleux Lewis_y_Clark Jose_Florencio_Guzmán Jacobo_(patriarca) Jose_Maria_de_Aristizabal_Manchón Las_chicas_solo_quieren_sumar LTH Kudat Jean-Paul_Charles_Aymard_Sartre Krai_de_Stávropol Jose_Luis_Doreste_Blanco Isla_Welch Jacobinia_mohintli Kapila_(desambiguación) Johann_Mälzel Juan_de_Arguijo Ion_Vélez_Martínez Lista_de_rascacielos_en_Monterrey Jerôme_Bosch Levant_(Kansas) La_chacota Jatsu Laccodiscus JESC_2011 La_ciudad_de_dios Jakuren Ley_de_Modificación_de_Fueros_de_Navarra Juan_Borja_y_Lizarzaburu Linea_rotativa Joaquin_Pereira_Becerra Juliana_María_de_Brunswick_Wolfenbüttel La_redada Jaime_Menéndez Las_cajas_espanolas Lentes_gravitacionales Juan_de_Solís_(escultor) Klaus_Jürgen_Nagel Julián_Casado Islas_Babuyanes Larix_decidua_subsp._polonica Iwasaki_taku José_María_Mendoza Lenharree Jimmy_Workman Liga_árabe J._Charles_Haydon La_Trinite_de_Reville Lista_de_bombas_de_racimo Ivica_Olić Liberopoulos Leonel_Efrain_Cota_Montano Laura_Chulia_Serra Isola_del_Piano Kornél_Havasi

html map